Dyskwalifikacja mistrza

Jak być może pamiętacie, niedawno opublikowałem ranking produktów do smarowania pieczywa z dodatkiem masła. Znalazło się w nim 13 produktów, a nie znalazł – jeden. Z przyczyn regulaminowych został zdyskwalifikowany, chociaż wydawał się wyjątkowo mocnym kandydatem do sięgnięcia po tytuł najbardziej bezmasłowego produktu z dodatkiem masła. Mocniejszym niż zwycięzca – „Pyszny Duet z masłem” – który masła zawierał zawrotne 0,5%.

W dodatku był to produkt raczej z górnej półki.

Czytaj dalej

Bierzcie i jedzcie

Chociaż być może „bierzcie i pijcie” byłoby lepszym tytułem. Sądząc bowiem po deklarowanej przez producentów ilości tłuszczów w składzie gotowego produktu, woda jest niezwykle istotnym składnikiem produktów do smarowania pieczywa. Woda albo związki chemiczne, które powodują, że woda skutecznie miesza się z tłuszczami, zadając kłam przysłowiu „oliwa sprawiedliwa na wierzch wypływa”.

Przejdźmy jednak do rzeczy. Oto:

ranking_miksy_0_tytulowy

Tak – skupiamy się dzisiaj na tzw. miksach (to termin używany przez producentów). Czy rzeczywiście są to miksy tłuszczów roślinnych i masła, co zdaje się sugerować to słowo? Zobaczymy.

Czytaj dalej

Serce rośnie!

I to nie byle jakie serce – ale serce-logo Algidy. Dla wszystkich miłośników swoich lodów Algida przygotowała miłą niespodziankę: nowe, większe opakowania!

I nie chodzi tu bynajmniej o jakieś kosmetyczne różnice, ale różnice naprawdę solidne. Sami zobaczcie:

Czytaj dalej

Kelner, moje żeberka są bez gazu!

Jeżeli za każdym razem, kiedy mi dziecko zachlapie obiad jakimś napojem, obwoływałbym efekt „kulinarnym odkryciem roku”, to chyba już dawno pracowałbym u Makłowicza. Albo Makłowicz u mnie.

kulinarne_odkrycie

Soczyste żeberka w coli? A może koliste żeberka w soku?

PS. Do podlewania colą chyba bardziej nadawałaby się szynka, nie żeberka. Jak wiadomo, cola to napój nasycony dwutlenkiem węgla. W związku z tym powinna doskonale uzupełniać się właśnie z szynką, która – jako mięso z okolic dupy – powinna być delikatnie nasycona metanem.